dé checklist voor alle kosten van een pony

Hoeveel kost een pony?

Als je wil weten hoeveel een pony kost, zijn er verschillende factoren die meespelen.

De aankoopprijs, de stamboom, de leeftijd, de training, … zijn maar enkele factoren die al een grote invloed hebben op de kostprijs. Ook de locatie waar je woont en specifieke kosten voor dierenarts en gezondheidszorg hebben hun invloed op de kostprijs en zijn moeilijk op voorhand te bepalen. Het is belangrijk dat je al deze factoren mee in overweging neemt, vooraleer je een pony koopt.

De aankoopprijs van een pony kan variëren van 500 euro tot 5000 of zelfs 500000 euro of meer. Dat is afhankelijk van de stamboom, de prestaties die al bekend zijn en de training die de pony reeds kreeg. Maar ook het karakter en je doelen spelen een rol.

Daarnaast komen er nog veel andere kosten bij. De voeding, de training, dierenartskosten, materiaal, opleiding, verzorging en vervoerskosten kunnen oplopen doorheen de jaren dat je een pony hebt. Afhankelijk van de locatie waar je gevestigd bent en de specifieke noden en behoeften van je pony, kan dat variëren van 1000 euro tot 2500 euro per jaar of meer.

Neem je tijd om dit allemaal goed te berekenen op voorhand, om zo weinig mogelijk verrassingen te hebben eens je effectief een pony aanschaft en je een gelukkig en gezond leven kan garanderen aan je pony.

 

Factoren die de kostprijs van je pony beïnvloeden:

 

  1. Ras

Het ras en de afstamming van je pony, zijn doorslaggevend voor de kostprijs van de aanschaf van je pony. Specifieke rassen zoals Friezen, Andalusiers, Fjorden, …  hebben een hogere kostprijs, omdat deze rassen zeldzamer zijn en omwille van ras specifieke eigenschappen.

  1. Leeftijd

Jongere en goedgetrainde pony’s zijn doorgaans duurder in aankoop, omdat ze nog een langere toekomst hebben dan oudere pony’s. Een pony van 20 jaar of ouder, zal vaak minder lang te leven hebben. Zeker als er gezondheidsproblemen of prestatiebeperkingen zijn, zal dit de kostprijs voor de aankoop beïnvloeden. Oudere pony’s kunnen wel ideaal zijn voor jongere of onervaren ruiters, maar kunnen hogere gezondheidskosten met zich meebrengen.

  1. Stamboom

De bloedlijnen van een pony spelen een grote rol in de kostprijs. Als je echt een specifieke pony zoekt voor de sport, is het belangrijk dat zijn (voor)ouders al iets kunnen bewijzen. Hoe meer waarde en sportprestaties ze al bewezen hebben, hoe hoger de prijs.

Niettemin is de stamboom niet allesbepalend en niet altijd een garantie, maar het geeft wel een grotere kans. Toch kan een pony met ‘goede’ papieren al een bepaald verleden hebben of een heel moeilijk pony zijn. Gebruik steeds je gezond verstand.

  1. Locatie

Afhankelijk van de gebruikelijke prijzen in de streek waar je m-woont, kan dit ook de prijs van je pony beïnvloeden. Ook transportkosten als je een pony van verderaf of het buitenland wil invoeren, kunnen hoog oplopen. 

Een eigen pony te duur? Overweeg een project- of verzorgpony!

Kosten eens je een pony in je bezit hebt

 

  1. Dierenarts

Eens je een pony hebt, is het van belang dat je het nodige budget hebt om je pony van de nodige zorgen te voorzien. Jaarlijkse vaccinaties, ontwormingen, tandarts, … moeten ingecalculeerd worden. Jammer genoeg kan een pony ook blessures krijgen of een ongeval meemaken, waardoor de kosten kunnen oplopen. Reken al zeker tussen de 500 euro en 2000 euro voor een standaard zorg.

  1. Hoeven

Het is heel belangrijk dat je de hoeven van je pony goed laat verzorgen. Bekappen of beslaan moet op regelmatige tijden gebeuren. Beslaan is enkel noodzakelijk indien je pony veel op verharde ondergronden loopt of als je pony in specifieke disciplines in de sport gebruikt wordt. Ook specifieke hoefproblemen kunnen ervoor zorgen dat je pony hoefijzers moet krijgen.

Gemiddeld moet een pony om de 2 maanden bekapt worden. Reken hiervoor op een kostprijs tussen de 50 en 100 euro per bezoek. Dit is afhankelijk van de behoeften van je pony.

  1. Voeding en supplementen

Een pony eet hoofdzakelijk ruwvoer, bestaande uit hooi of gras. Dat is vaak aanwezig op de stal waar je pony staat en in de prijs inbegrepen is. Daarnaast heeft je pony ook vaak extra voeding of krachtvoer nodig. Reken voor een zak al snel tussen de 15 en de 30 euro. Afhankelijk van de behoefte van je pony, gaat een zak voeding 1 tot 4 weken mee. Hooi kost gemiddeld zo een 15 tot 20 euro per baal. Ook dat is afhankelijk van de plaats waar je woont en het aanbod.

Soms kan het nodig zijn dat je, omwille van de gezondheid van je pony, supplementen moet bijvoederen. De kostprijs hiervan kan hoog oplopen, tot zelfs een paar 1000 euro per jaar. Denk er steeds aan om het advies van je dierenarts in te winnen.

  1. Lessen, trainingen en clinics

Of je beginner bent, of eerder ervaren ruiter. Het blijft belangrijk om je blijvend bij te scholen en te laten begeleiden. De prijzen van lessen kunnen heel sterk variëren, en liggen tussen de 50 en 150 euro per sessie. Ook op cursussen en clinics kan je veel ervaring opdoen. De prijzen hiervan liggen hoger, afhankelijk van de locatie en aantal deeelnemers. Reken hiervoor een bedrag van 200 tot 2000 euro per jaar. Denk hierbij zeker ook aan lessen van een Parelli-instructeur in je buurt of ga op cursus bij Pony Connect. Dat kan met je eigen pony, of je kan een pony van Pony Connect gebruiken om te leren werken aan een goede relatie. Ook is een projectpony een optie, indien een eigen pony te duur is.

  1. Stalling

Als je geen eigen weide en/of stalling hebt (die ook geld kost), moet je je pony stallen op een accommodatie. Afhankelijk van de mogelijkheden wat betreft de service, all-in of deels of helemaal zelf voorzien van eten en klusjes, moet je al snel een gemiddelde kost per maand van 150 a 1000 euro per maand. Weidegang is meestal goedkoper dan stallen. Hou daar ook rekening mee in de keuze van huisvesting die je graag voor jouw pony voorziet.

  1. Materiaal en uitrusting

In de keuze en hoeveelheid van je materiaal kan je zelf zo ver gaan als je zelf wil. Een basis is uiteraard wel noodzakelijk. We denken voor de basis aan halster, touw, borstels, Carrotstick, zadel, hoofdstel en eventueel een aantal dekjes. Hou er ook rekening mee dat je materiaal wel kan verslijten en dat deze regelmatig aan herstelling of vervanging toe zijn. Het is moeilijk om hierop een exacte prijs te zetten. Toch mag je voor deze basisuitrusting snel tussen de 1000 euro en de 5000 euro rekenen.

  1. Verzekering

Denk er ook aan dat je je verzekert. Je kan je pony zelf laten verzekeren. Dat is interessant voor een duurdere pony. Deze kosten bedragen ongeveer 1,5 a 3% van de waarde van je pony.

Zorg zeker ook voor een goede verzekering voor jezelf. Een goede verzekering kan je nemen bij een sportclub die is aangesloten bij Paardensport Vlaanderen. Je kan uiteraard ook ten rade gaan bij je verzekeringsmakelaar.

Belangrijk!

 

  1. Locatie

Hou er rekening mee dat de kost van een pony zeer sterk kan variëren van land tot land en van stad tot stad. Als je dicht bij de stad je paard wilt huisvesten, zal dit veel duurder zijn dan als je kiest voor een landelijk gelegen locatie. Op het platteland is er namelijk nog meer ruimte en een groter aanbod om paarden te stallen. Ook de grondprijzen en de kost van hooi en ruwvoer, beschikbaarheid van weiland, … zullen de kostprijs van het houden van een pony sterk beïnvloeden.

  1. Gratis paarden

Soms krijg je de kans om een pony gratis te verkrijgen of om een pony te adopteren. Dat klinkt zeer mooi, maar in veel gevallen brengen dit soort paarden extra kosten met zich mee qua verzorging en onderhoud. Sowieso is een pony nooit volledig gratis, als je alle kosten nadien in rekening brengt. Er is vaak een reden waarom pony’s gratis worden weggegeven. Hou er ook rekening mee dat de kwaliteit mogelijks niet voldoet aan je verwachtingen.

 

Zoals je ziet is de kostprijs van een pony moeilijk op voorhand te bepalen en is het sterk afhankelijk van de locatie en je specifieke eisen.

Knoop vooral in je oren dat de kostprijs van een pony niet stopt bij de aankoopprijs. Het houden van een pony is een lopende rekening.

Het kan heel erg verrijkend zijn om te werken met een eigen pony, maar blijf je steeds bewust van het prijskaartje dat eraan vasthangt. Neem dus zeker de tijd om je eigen behoeften en die van de zorg voor een pony goed in kaart te brengen en jezelf goed voor te bereiden, vooraleer je over gaat tot de aanschaf van een eigen pony.

Succes!

Contact

Pony Connect

Bedrijfsleider: Julie Verstraete
0487/67 03 37
hallo@PonyConnect.be

Adres (OP AFSPRAAK):
Moutputstraat 6
9850 Deinze

Cookie Disclaimer

De magie van Parelli

Word een vriend van Pony Connect

  • Foto's by: M. Verstraete, J. Pont