Rijden met de natuur van je pony

Natuurlijk Paardrijden, wat is dat juist?

Als je wil leren op een natuurlijk manier paardrijden, en je komt van de ‘klassieke’ manier, dan zijn er een aantal gewoontes die je zal moeten loslaten…

Natuurlijk Paardrijden staat gelijk aan ontspanning, rust en één worden met je pony. Loslaten. Geen strak-in-het-pak militaristisch in-het-rijtje-geloop maar leren voelen, leren inspelen op het moment, leren meedenken en in harmonie samenwerken met je pony.

Het is bovenal ook meer dan alleen rijden! De ondertitel van Pony Connect luidt ‘Natuurlijk Paardrijden voor Kinderen’, maar eigenlijk was het nog beter geweest ‘Natuurlijk Omgaan met Pony’s voor Kinderen’– al kwam dat wat lang uit voor een logo ;-). Wat we bij Parelli vooral niet doen, is gewoon je pony opzadelen (of je pony staat al opgezadeld klaar!) en rijden maar! Nee, we starten eerst met onze pony te leren begrijpen van op de grond, en zijn bewegingen mee te voelen – te ‘dansen’ met hem – terwijl we ernaast staan. Op die manier worden we op een natuurlijke manier al een beetje één met onze pony terwijl we er zelfs nog niet eens opzitten! We zorgen ervoor dat we in een veilige situatie met onze pony kunnen rijden straks. De basisvoorwaarde daarvoor is, dat we eerst en vooral geconnecteerd zijn met onze pony vanop de grond: mentaal, emotioneel en fysiek. Pas dan kunnen we op een veilige en natuurlijke manier ook communiceren met onze pony vanop z’n rug.

Lezen hoe wij onze pony's huisvesten?

 

Een pony die op de grond al gespannen of bang is, is niet in staat om met een ruiter op z’n rug samen te werken, dat vraagt om problemen…

 

Doordat we de Zeven Spelletjes spelen op de grond, komen we met onze energie ‘in tune’ met de energie van onze pony. We zorgen ervoor dat hij kalm en geconnecteerd is voordat we opstappen. Als je op een pony stapt die niet ‘bij jou’ is, is het bijna gewoon wachten tot het fout gaat en de pony wegschiet, ontploft,… Als je daarentegen de tijd neemt om je pony voor te bereiden, te zorgen dat je zelf ook met je volle aandacht en liefde bij je pony bent – en niet meer half in je hoofd nog bezig bent met de ganse stapel huiswerk en klusjes die je nog te doen hebt – dàn pas leg je de basis om op een natuurlijke en harmonieuze manier met je pony te spelen en te rijden.

Eens je erop zit, is het belangrijk dat je deze connectie en harmonie kan behouden.Dat is dan ook dé reden dat we bij Pony Connect altijd eerst onstpannen gewoon stilstaan nadat we zijn opgestapt. Eens je leert natuurlijk paardrijden op deze manier – volgens de lessen die je zal terugvinden in de lesboekjes – zal je merken dat wij er eerst ook gewoon voor zorgen dat alle spanning (die je misschien – bewust of onbewust - meeneemt vanuit oude gewoonten of een bepaalde schrik) weg is: we beginnen te rijden met een touwhalster, met één teugel – zodat je al zeker niet op je twee teugels en je bit kan trekken om je stevigheid en zekerheid te zoeken.

 

We leren jou om je zekerheid elders te zoeken dan bij je bit, je teugels, je zadel, je hulpteugels,… namelijk bij iets veel sterker dan dat: binnenin onszelf, bij ons vertrouwen en onze connectie, onze ‘core’. Die is veel sterker dan welke teugel of bit dan ook.

 

Het is maar de uitdaging om je ervoor te durven openstellen om daarop te leren vertrouwen.

Hoe gek het ook klinkt, door los te laten, leer je net om meer controle te hebben. Je vertrouwen en je gevoel heb je altijd bij jou, daar kan je altijd op steunen, hoe eng of gevaarlijk een situatie ook is. Je pony voelt het als jij ‘gecenterd’ bent en op je gevoel vertrouwt, hij ziet het aan jou en merkt het aan jouw gedrag. Eens je de controle hebt over jouw energie en je emoties, en eens je weet hoe dit alles effect heeft op jouw handelingen, dàn ben je op weg om een echte horseman te worden. Dit gaat om veel meer dan alleen technieken.

 

Ik wil jou leren een gevoel op te zoeken, te leren vertrouwen op je lichaam en je innerlijke balans om je evenwicht te vinden op een pony. Je leert mee te deinen op het gevoel en de natuurlijke energie van je pony. Je wordt een deel van jouw pony. Dàt is het doel.

 

Julie Verstraete, 2-ster Parelli-instructeur

 

 

INTERESSE IN LESSEN bij Pony Connect?

Contact

Pony Connect

Bedrijfsleider: Julie Verstraete
0487/67 03 37
hallo@PonyConnect.be

Adres (OP AFSPRAAK):
Moutputstraat 6
9850 Deinze

Cookie Disclaimer

De magie van Parelli

Word een vriend van Pony Connect

  • Foto's by: M. Verstraete, J. Pont