Dé paardentaal

De Zeven Spelletjes van Parelli

Parelli is eigenlijk vooral bekend geworden door het uitwerken en naar buiten brengen van de 7 spelletjes, dé basis in de communicatie tussen mensen en pony’s.

Het zijn deze zeven spelletjes die Pat Parelli heeft uigeschreven, nadat hij vele paarden in het wild heeft bestudeerd en nadat hij heeft geleerd van de beste paardentrainers uit zijn tijd. Hij besefte dat dit de spelletjes zijn die paarden ook met elkaar spelen om rangorde en vriendschap duidelijk te maken. Bij Pony Connect baseren we ons voor het rijden en het grondwerk in hoofdzaak op deze 7 spelletjes in alles wat we doen.

De pony die de spelletjes keer op keer wint, is de leider van de kudde, simpel uitgelegd (in het echt is het iets complexer maar dit is alvast een belangrijk uitgangspunt). Eens wij als mens leren hoe een leider van een ponykudde ervoor zorgt dat hij die spelletjes op een eerlijke en respectvolle manier kan winnen en daardoor het vertrouwen van de kudde verdient, leren wij échte ponytaal spreken.

Pony’s volgen van nature leiders die een duidelijke taal spreken, waar daar voelen ze zich veilig. Die duidelijke taal, die bouwen we op met de zeven spelletjes: eerst op de grond, daarna gebruiken we net dezelfde spelletjes in het zadel. Alles wat je doet met je pony is opgebouwd uit deze spelletjes, net als zinnen die je vormt met de letters en woorden.

De eerste drie spelletjes zijn je letters, je alfabet. We noemen het de basisspelletjes. Spelletje 4 tot 7 zijn al eerder echte woorden: combinaties van spelletjes 1 t.e.m. 3 om bepaalde figuren en manoeuvers uit te voeren. Met deze letters en woorden gaan we vervolgens zinnen maken en ganse teksten schrijven: dat zijn de patronen (zie verderop en in Level 2 en verder).

 

Spelletje 1: het Vriendschapsspelletje

Dit spelletje zorgt ervoor dat je pony jou eerst en vooral vertrouwt en jij hem. Je maakt hem duidelijk dat je hem geen pijn zal doen en dat je hem over zijn ganse lijf zachtjes kan aanraken. Via naderen en terugtrekken ga je z’n ganse lijf af en zorg je dat hij het uiteindelijk overal oké vindt om aangeraakt te worden. Eerst met je handen en bijvoorbeeld ook met de borstel, later ook met touwen, sticks, een zeiltje, etc. tot je kan opbouwen naar echte schriktraining: dé ultieme test voor het vertrouwen tussen jou en je pony!

 

Spelletje 2: het Stekelvarkenspelletje

Met dit spelletje leer je je pony om zijn voeten te bewegen en te wijken voor constante druk van je vingers of de Carrot Stick. Dit leert je pony om een gevoel te volgen, zoals hij later ook onder het zadel moet doen (benen, bit, teugel,…). Bij het Stekelvarkenspelletje geven we constante, opbouwende druk (fases) zonder te ‘poken’. Van zodra onze pony het juiste antwoord geeft laten we los en aaien we onze pony op die plek zoals in spelletje 1. Op deze manier leert onze pony bewegingen aan met behulp van comfort en discomfort. Het loslaten = comfort = wat de pony onthoudt!

 

Spelletje 3: het Drijvend Spelletje

Dit spelletje leert onze pony om te wijken voor ritmische druk, voor een suggestie. Net zoals een border collie een kudde schapen voortdrijft – enkel door de lucht te bewegen en eens in de zoveel keer te happen als het nodig is – zo gaan wij onze pony’s leren hun voeten verzetten met zo weinig mogelijk druk, maar zoveel als nodig (fases!). Heel belangrijk, ook hier, is dat we de druk laten wegvallen als onze pony het juiste antwoord geeft (of in de juiste richting) en dan op die plek spelletje 1 spelen als beloning, zodat hij niet bang wordt van ons! Je zal ook leren dat een goed ritme heel belangrijk is bij spelletje 3.

 

Spelletje 4: het jojospelletje

Een jojo gaat op en neer. Met het jojospelletje leren we onze pony niet op en neer gaan maar wel vooruit en achteruit. We wiebelen eerst met ons touw om onze pony achteruit te laten gaan, in 4 fases met 4 scharnieren (meer daarover in de lesboekjes) en vervolgens ‘kammen’ we ons touw om onze pony terug voorwaarts naar ons toe te halen.

We beginnen met het jojospel aan een kort touw en op vlakke ondergrond. Later bouwen we dit op naar heuvelachtige ondergrond, over een balk of sprong, en op grotere afstand.

Ook bij het rijden gebruiken we het jojospel: denk maar aan overgangen rijden (trager gaan = achteruit, sneller gaan = vooruit). Het jojospel leert jouw pony om gebalanceerd te lopen en even goed vooruit als achteruit te gaan (vb. zeer nuttig bij pony’s die graag te rap lopen!).

 

Spelletje 5: het Cirkelspelletje

Dit is niet hetzelfde als longeren! Bij longeren gaan we een pony maar eindeloos in cirkeltjes rondsturen, terwijl het cirkelspel zorgt voor een duidelijke communicatie op de cirkel. Een goed cirkelspel heeft 3 onderdelenl het wegsturen, het cirkelen en het terughalen. Het is de bedoeling dat je pony aan een ontspannen touw rondom jou cirkelt en zijn verantwoordelijkheid leert houden (zie de 8 principes, theorie Level 2) terwijl jij jouw voeten stil houdt.

Hét uitgelezen spel om te leren loslaten als mens en aan iemand anders te leren om zijn verantwoordelijkheid op te nemen – en hem die ook te geven! Meer hierover in de lesboekjes… ☺

 

Spelletje 6: het Zijwaarts Spelletje

We leren onze pony in dit spelletje om zowel naar links als naar rechts even goed zijwaarts te gaan, en we gebruiken daarbij technieken van het Drijvend Spelletje.

Zijwaarts gaan vraagt heel wat mentale en emotionele concentratie van je pony en maakt hem ook sterker, zodat hij later ook goed wordt in moeilijkere oefeningen zoals galopwissels, springen, zijgangen,… We beginnen ook met dit spelletje van dichtbij, tegen een omheining. Later bouwen we dit op tot we hem uiteindelijk aan de lasso in een open veld van ons weg en naar ons toe kunnen zijwaarts laten gaan en komen.

 

Spelletje 7: het Spannend Spelletje

Pony’s zijn van nature claustrofobisch: ze hebben veel ruimte nodig en gaan niet graag in, door of onder smalle ruimtes (vb. een trailer). Het is onze taak als horseman om onze pony dapperder te maken zodat hij dit wel aandurft.

We leren hem eerst om gewoon tussen ons en de omheining te gaan zonder schrik. Eens onze communicatie duidelijk is maken we het steeds moeilijker en bouwen we op naar het Spannend Spelletje tussen obstakels, over een sprong, op de trailer/camion, onder een zeil, door water,… Vroeg of laat krijg jij de dapperste (verzorg)pony die jij je maar kan wensen!

 

 

Denk eraan: neem de tijd, dan kost het je uiteindelijk minder tijd ;-).

 

 

Julie Verstraete - 2** Parelli-instructeur

 

 

 

INTERESSE IN LESSEN bij Pony Connect?

Contact

Pony Connect

Bedrijfsleider: Julie Verstraete
0487/67 03 37
hallo@PonyConnect.be

Adres (OP AFSPRAAK):
Moutputstraat 6
9850 Deinze

Cookie Disclaimer

De magie van Parelli

Word een vriend van Pony Connect

  • Foto's by: M. Verstraete, J. Pont