Ons materiaal onder de loep

"Een goeie horseman herken je aan het materiaal dat hij gebruikt"

Als je goed wil leren communiceren met een pony, is het belangrijk dat je materiaal gebruikt dat daarbij helpt. Veel materiaal in de paardenwereld is gemaakt voor controle, om ‘hard’ te zijn of gewoon om handig te zijn voor de mens, maar daarom is het nog niet gemaakt voor communicatie met een pony.

Bij Pony Connect gebruiken we touwen die een bepaald gevoel meegeven, dat je kan doorgeven aan je pony. Onze leidtouwen en halsters zijn gemaakt van een soepel en flexibel soort zeiltouw, dat zacht in de hand ligt. De sloten zijn zo gemaakt dat ze ook bij druk op het touw (vb. als het paard trekt) nog kunnen losgemaakt worden. Onze touwen zijn langer dan standaard halstertouwen, zodat we onze pony de ruimte kunnen geven die hij nodig heeft, vb. als hij zich niet veilig voelt.

De reden dat we met een touwhalster werken en niet met een stalhalster, is omdat een pony hier niet in leert te hangen. Een breed stalhalster (zeker één die nog eens bekleed is met bont) leert een pony alleen maar meer dat hij erin kan hangen en dat hij in de druk kan leunen, terwijl een touwhlaster een pony leert om een gevoel te volgen en te wijken voor druk. Het lost direct wanneer jij de druk lost en werkt fijner in, waardoor het ideaal is als hulpmiddel voor communicatie.

Hetzelfde geldt voor onze Carrot Stick: dit geen zweep maar een harde stok, die dient als verlengde van ons lichaam. De reden dat hij een ‘wortelstok’ heet, is omdat hij niet gewoon dient als stok om op onze pony te slaan, en tegelijk is het ook geen wortel om op te eten ☺, maar het is een perfect hulpmiddel tussen beide in. Mensen die altijd hun paard alleen maar belonen met knuffels en snoepjes noemen we soms ook wel eens ‘wortelmensen’ ;-): ze zijn altijd lief tegen hun pony maar durven niet graag ook eens streng te zijn – hoewel dat soms wel eens nodig is om je grenzen te bewaken. Andersom heb je ook de ‘stokmensen’ die net veel strenger zijn en eigenlijk altijd kritisch zijn. Ze geven hun pony soms te snel een tik om wat hij fout doet en focussen altijd op het negatieve. Met de Carrot Stick trachten we beide te combineren: we aaien onze pony met de stick als we hem belonen of bepaald gedrag positief willen belonen (al dan niet in combinatie met een koekje, vanaf Level 3), maar anderzijds kunnen we er ook wel eens streng mee zijn en een tik geven als dat nodig is – pony’s zijn immers ook niet altijd lief met elkaar! Als we echt willen leren praten met onze pony’s zoals zij met elkaar praten, moeten we beide technieken goed leren onder de knie te krijgen met onze Carrot Stick! Dit leer je straks met de lesboekjes ☺.

 

Als verlenging van onze Carrot Stick hangen we standaard hieraan ook nog een touwtje of Savvy String. Dit touwtje is uit hetzelfde materiaal gemaakt als onze halsters en touwen. We gebruiken de Savvy String vooral in de hogere Levels voor een nog fijnere communicatie met onze pony. Ook voor de Savvy String geldt dat we hem op twee manieren kunnen gebruiken: lief en zacht om te aaien – als vriendje van onze pony – maar ook streng en duidelijk om een vb. onze lichaamstaal te verduidelijken waar nodig. Steeds geldt bij alles wat we doen: ‘zoveel druk als nodig, zo weinig druk als mogelijk’ (zie verderop).

 

Dit is eigenlijk al het basismateriaal dat we gebruiken voor onze pony’s in Level 1 – naast een goed passend zadel als we willen rijden en borstels om onze pony mooi te maken en te masseren (zie Intro-Level). Eens we gaan rijden in Level 1 doen we dat in eerste instantie met het touwhalster en het 3,5m-leidtouw – als 1 teugel of geknoopt tot twee teugels. Wil je meer rijden en regelmatig eens afwisselen tussen grondwerk en rijden, dan kan je ook kiezen voor de Natural Hackamore: een halster met een paar teugels én een leidtouw eraan geknoopt. Met deze hackamore heb je steeds het juiste hulpmiddel bij en kan je ook vlot verder rijden in Level 2. Pas vanaf eind Level 2 – begin Level 3 gaan we het bit introduceren: eens jij voldoende controle hebt van binnenuit en niet langer je teugels en zadel nodig hebt voor controle. Het bit gebruiken we vanaf dan voor verfijning en communicatie, dat dient niet voor controle.

 

Naast een goed passend zadel (meer daarover in de theorie van Level 2) kan je ook rijden met een barebackpad. Deze geeft je het gevoel dat je zonder zadel rijdt, maar zorgt voor net extra tikkeltje meer steun om je op je plaats te houden ☺.

 

Bij Pony Connect zal je bij het begin ook zitlessen krijgen aan het touw. Vaak doen we dat eerst met een voltigesingel met handvaten, zodat je geleidelijk aan kan wennen aan de bewegingen van je pony, op een veilige manier. Eens je goed met je handen los van de singel aan het touw kan blijven zitten in stap, draf en galop gaan we over naar zitles in het zadel. Uiteindelijk willen we even goed kunnen rijden met een pony met zadel als zonder zadel, want ook ons zadel is een hulpmiddel voor verfijning maar geen controlemiddel. Je evenwicht haal je uit een gebalanceerde ‘core’ (zie hiervoor) en bekken, waar je ten allen tijde kan op bouwen, niet uit externe hulpmiddelen.

 

Veel plezier! 

 

Julie Verstraete, 2** Parelli-instructeur

INTERESSE IN LESSEN bij Pony Connect?

Contact

Pony Connect

Bedrijfsleider: Julie Verstraete
0487/67 03 37
hallo@PonyConnect.be

Adres (OP AFSPRAAK):
Moutputstraat 6
9850 Deinze

Cookie Disclaimer

De magie van Parelli

Word een vriend van Pony Connect

  • Foto's by: M. Verstraete, J. Pont